Det finns ALLTID en affärsmässigt bättre formel.

Det finns ALLTID en affärsmässigt bättre formel.

Om ditt företag inte fått upp tillräcklig fart så beror det på att din formel är fel. Det betyder inte att det är något fel på dig eller personerna du omger dig av.

Det beror inte på att din marknadsföring skulle vara dålig eller att några förträffliga konkurrenter kommit i vägen.

​Det betyder bara att din formel inte är klurig nog. Det är alltid möjligt att komma fram till en mycket bättre formel.


Egentligen är det bara att se sig omkring. Varenda bransch visar upp företag med olika varianter av formler som pekar ut varför vissa företag är mer framgångsrika och mer populära hos kunderna. Enkelt att se och dra slutsatser ifrån. 

En del företag säljer exakt samma produkter som alla andra, men paketerar och erbjuder dem på ett annorlunda sätt som gör att de växer snabbare och har större marginaler.

Om du sitter fast med ett företag som inte växer snabbt nog så är det dags att tänka om och börja ändra på saker. Du har allt “råmaterial” till hands för att ta fram en Bättre Formel. Det enda du behöver göra är att inse att några saker av det du gör är viktigare än andra.

"10 hållpunkter för att värdera lyftförmågan i din affärsmodell"

1. Se till att ha störst relativ marknadsandel

Du måste vara störst om du vill skapa och utöka ett försprång. Det gör inget om marknaden du dominerar är väldigt liten i ett inledande skede. Tillskansa dig en dominerande position genom att ha överlägsna marginaler och ett tilltalande erbjudande till en utvald kundgrupp. 

2. Se till att marknaden har hög tillväxt

Din marknad bör växa med med åtminstone 10% om året, helst mer.

En marknad som växer 10% blir 10X större på 24 år.
En marknad som växer 20% blir 10X större på 13 år.
En marknad som växer 30% blir 10X större på 9 år.

Störst marknadsandel i kombination med en snabbväxande marknad är det som skapat alla stora och värdefulla företag. Du gör högre vinst eftersom du kan hålla ett lägre pris samtidigt som dina kostnader sprids på fler sålda enheter. Din marginaler bör öka och ditt försprång på konkurrenterna stärks ytterligare för varje år som går.

3. Förenkla för att erbjuda attraktivare pris

IKEA förenklade produktions-, försäljnings och leveranskedjan och erbjuder väldesignade möbler till priser mer än 50% under de traditionella möbeltillverkarna. Om du kan erbjuda kunderna likvärdiga fördelar till halva priset kommer marknaden att växa exponentiellt.

4. Förenkla för att erbjuda attraktivare fördelar

Apples Ipad förenklade datoranvändningen drastiskt, åtminstone för de kunder som vill utföra enkla saker som att surfa på webben, se film och foto, och kanske skriva ett enstaka mejl då och då. Iphone är egentligen en mindre variant av Ipad.

Apple tar premiumpriser tack vara att produkterna är enkla att använda, är väldigt användbara och är ytterst elegant designade. Om du kan erbjuda betydligt mer attraktiva fördelar, oavsett om det sker till högre priser, så kommer marknaden att växa exponentiellt.

5. Självbetjäning

Pris-förenklarna (3) är bra på att erbjuda/tvinga kunderna till självbetjäning. Vem kunde tro att folk vill baxa hem otympliga men platta paket i sin egen bil för att sedan ägna timmar åt skruva ihop bokhyllor? Vem kunde tro att folk vill ställa sig i kö för att få hamburgare serverad i pappask och dryck i pappmugg och dessutom förväntas att slänga skräpet på anvisad plats efter måltid?

Sociala media har lyckats med samma knep. De låter kunderna göra jobbet och stå för det efterfrågade innehållet som plattformsägarna aldrig skulle kunna skapa på egen hand.

6. Bygg in en nätverkseffekt

Ett nätverk gör att produkten ökar i värde för varje enskild användare ju fler användare som ansluter. Se bara Skype, Facebook, Uber, Tradera. Ett starkt nätverk växer av sig självt utan nödvändig marknadsföring eftersom användare lockar nya användare. Nätverket växer snabbt och produktens relativa marknadsandel stärks kontinuerligt. Det ska väldigt mycket till för att konkurrera ut ett etablerat nätverk.

7. Skapa en ny nischmarknad

Finns det en lucka i befintlig marknad? Finns det en marknad i denna lucka?  Har marknaden digitaliserats? Kan du skapa en app som löser problemet eller förbättrar tjänsten?

8. Skräddarsy för personliga önskemål

Låt kunderna anpassa produkten. Sociala medier har tagit detta till en ny nivå. Med mobil- och webbapplikationer är möjligheterna gränslösa.

9. Gör det snabbare

Snabbhet ger fördelar som ökad bekvämlighet, som gör att du kan sätta högre priser samtidigt som du ofta kan sänka dina egna kostnader. 

10. Gör det mindre

Kan det bli mindre, enklare, bekvämare, mer flexibelt eller mer praktiskt än en app – som alltid finns till hands i mobilen? 

Slutkläm

Du behöver inte ha en alldeles unik idé, tvärtom. Ju mer beprövat desto större chans att det når framgång. Ta en gammal idé och anpassa den efter koncepten här ovanför. Anpassa efter en ny plats, en ny kund, ett nytt sammanhang eller i en ny paketering.


Du kan få hjälp med strategi och rådgivning. Kom gärna i kontakt med mig. 

Stefan Nilsson
SAN Webbutveckling

image credit
pixabay.com