Hur du bygger en stabil grund för din kundanskaffning via hemsidan och internet

Stefan Nilsson
SAN Webbutveckling

Så här får du till en stabil grund för din webb-närvaro

1. All marknadsföring på internet börjar med att du får besökare till din Hemsida.

2. Din hemsida måste klara av att ge ifrån sig Konverteringar i form av kunder eller leads (de som tar kontakt eller gör en förfrågan).

3, Dina konverteringar måste resultera i Värde och lönsamhet på så sätt att livstidsvärdet för nya kunder ger tillräcklig marginal också efter att du räknat av kostnaden för annonsering. När du gör vinst investerar du i mer trafik och besökare.

4. Se till att visa annonser för en 5-stjärnig målgrupp. Med remarketing via Google Display-nätverket och Facebook visar du annonser för personer som nyligen besökt din hemsida. Det är Målgrupp A.

Ingen kommer till din hemsida av en slump. De som tar sig dit har en anledning. De är heta prospekt och utgör Varm trafik. Se till att få dem tillbaka till hemsidan och ditt erbjudande så snart det går.

5. Spåra konverteringar. Se till att ha Facebook-pixeln installerad på alla dina webbsidor och se till att ha Google Adwords konverteringsspårning på dina ”tack-sidor”. Då återkopplar du konverteringar till data för visningar, klick och kostnader i respektive annonskonto.

6. Följ upp vilka annonser som ger konverteringar till en kostnad som ligger under din uppsatta gräns för maximal kostnad. Om du har råd att betala 100 kr för dina konverteringar behåller annonser som ger konverteringar under denna gräns.

7. Testa dina annonser på varm trafik som konverterar bättre. Då får du snabbt in svar på vilka annonser som fungerar. Testa vinnande annonser på kall trafik.

8. Du behöver fylla på med nya besökare till din hemsida. Det är Kall trafik. Börja med att ladda upp din kundlista till Google och Facebook och låt dem hitta ”tvillingar” till dina bästa kunder. Målgrupp B är personer som liknar dina bästa befintliga kunder.

9. Målgrupp C är personer som liknar dina besökare. Låt Google och Facebook spåra dina besökare och peka ut dem som matchar profilen på de som tidigare varit på din hemsida.

10. Om du ännu inte har en kundlista och om du inte har tillräckligt många besökare på hemsidan så får du rikta in din annonsering på Målgrupp D. Peka ut vilka intressen, ämnen, behov, åldrar, kön, bostadsort, mm som kännetecknar folk i din målgrupp.

Slutkläm

Med detta upplägg kombinerar du en ”5-stjärnig målgrupp” med annonser som du vet konverterar bra besökare. Större delen av dina optimeringsinsatser ligger i kombinationen [rätt målgrupp + konverterande annons] och du behöver inte lägga särskilt mycket tid på att bygga om eller optimera din hemsida.

Med remarketing får du besökare tillbaka till hemsidan. Du behöver inte känna pressen att få få till ett köp på första besöket. Du tappar inte bort dem. Fortsätt annonsera till dem och en betydande andel kommer tillbaka och blir nya kunder.

Vi hjälper företagare att använda hemsidan och internet för att trimma in metoder för kundanskaffning som ger önskad tillväxt